Waarom een snellere website?

Logo Diafragmaat.

Je website heeft interessante tekst, leuke foto's en misschien een Youtube filmpje en een like button. Maar heeft al dat moois niet een negatief effect op de laad snelheid?

De eerste vraag is dus moet ik mijn webpagina wel sneller maken? Je kan je pagina openen op je computer of smartphone en kijken hoe lang het duurt voordat de pagina geladen is.

Er is een psychologische reden waarom een website snel moet laden: Hoe langzamer de pagina laad, hoe eerder de bezoeker afhaakt. Haakt de bezoeker af na je eerste pagina, word dit in je statistieken weergegeven als de bounce rate.

Is snelheid belangrijk?

Veel mensen onderschatten het positieve effect van een snellere webpagina op smartphones. Google rapporteerde in deze PDF uit 2017 al dat als je je pagina van 3 naar 1 seconden versneld, je bounce rate maar liefst 32% lager wordt! Kan je terug van 5 naar 1 seconde is dat zelfs 90%!

Duurt je website een eeuwigheid om te laden?

Dan is er goed nieuws en slecht nieuws voor je. Het goede nieuws is dat je niet alleen bent met een langzame website.

Maar liefst 60% van alle webpagina's is groter is dan 1,5 MB. 36% is over 2 MB en 12% over 4 MB. De tijd om 1,5 MB over een 3G connectie te downloaden is 7 seconden. En het slechte nieuws is nu eigenlijk: Dit is echt slecht.

Laadtijd laad perceptie Verhoging Bounce
tot 1 sec vrijwel direct 0 %
3 sec onder verwachting 32 %
6 sec ongeduldig 90 %
12 sec ondraaglijk 123 %

Tabel laadtijden en bounce rate.

Het mag duidelijk zijn dat niemand zit te wachten op langer wachten. In de ideale wereld laad je pagina altijd, en overal onder de 1,5 seconde.

Hoe versnel web pagina's?

Eerst zal je moeten weten wat veroorzaakt nu een hoge laadtijd.

Je kan 4 categorie├źn onderscheiden

  • pagina grootte
  • beschikbare bandbreedte
  • pagina complexiteit
  • rekenkracht van server en client

Er moet vaak een (groot) aantal dingen gebeuren tijdens het openen van een webpagina. Daarom is het belangrijk te erkennen dat je wellicht beter je pagina kunt simplificeren.

Albert wist het al en probeerde daar waar het kon, te simplificeren. Albert wist het al en probeerde daar waar het kon, te simplificeren.

Het simpelweg weghalen van componenten uit je pagina is daarom ook de meestgemakkelijke en effectieve optie tegen te lange wachttijden. Uiteraard is dit niet altijd wenselijk of mogelijk.