Diafragmaat
logo Diafragmaat

SEO verandert in 2025: Hoe kan je aanpassen in 2024?

2 weeks ago

AI

SEO

De kracht van AI, en SEO in 2024

SEO werkte jarenlang door zich te richten op zoekwoorden, contentoptimalisatie en backlink strategieën om ervoor te zorgen dat websites hoger zouden scoren in zoekresultatenpagina’s (SERP’s).

De AI-capaciteiten zijn flink verbeterd in 2024 en gaan nog verder verbeteren in de nabije toekomst. Nu bestaat de inhoud van de zoek resultaten pagina niet langer uit externe content voor antwoorden. Maar worden de resultaten gegenereerd en direct aangeleverd door zoekmachine. Misschien kan je dus van Google en andere zoekmachines zeggen, dat het eigenlijk informatie-machines genoemd kunnen worden. Met andere woorden veranderd de SERP van links naar content van derden, naar direct gegenereerd content.

Eventueel links naar derden, worden eigen gegenereerde gerelateerde pagina's. Iets wat de aandeelhouders, de 85.000 werknemers van Google en zeker de 50 top mensen, van zullen profiteren. Helaas is het ook zo, dat er wereldwijd 45.000.000 professionele, en 162.000.000 semi professionele content makers de dupe van gaan worden.

De rol van AI in het veranderen van zoekopdrachten

In 2024 hebben AI-gedreven oplossingen zoals ChatGPT, Google’s Gemini, Microsofts CoPilot en anderen, fundamenteel veranderd hoe zoekresultaten worden gegenereerd. In plaats van te vertrouwen op content die door externe websites is gemaakt, genereren deze AI-tools nu antwoorden rechtstreeks op de SERP. Een interessante serie over de rol van AI is de eerste aflevering van "WHATS NEXT" the future with Bill Gates, bij Netflix  .

De impact op bedrijven afhankelijk van SEO.

De gevolgen van deze verschuiving zijn ingrijpend, vooral voor bedrijven die hun digitale marketingstrategieën op SEO hebben gebaseerd. Als jouw bedrijf sterk afhankelijk is van organisch verkeer van zoekmachines, zullen deze veranderingen invloed hebben op je inkomsten en je inspanningen voor lead generatie.

Wat bedrijven kunnen doen om zich aan te passen

  • Bouw en beheer je publiek- en klantrelaties: Richt je op het opbouwen van je eigen publiek via kanalen zoals sociale media, podcasts en e-mailmarketing.
  • Outbound marketing: Investeer in outbound marketing zoals betaalde advertenties en directe e-mailcampagnes.
  • Diversifieer je marketingkanalen: Spreid je marketinginspanningen over verschillende sociale media platforms om minder afhankelijk te zijn van één kanaal, visuele en multimediale inhoud, zoals unieke reiservaringen die moeilijk te automatiseren zijn.
  • long-tail zoekwoorden: Richt je onderwerpen op specifieke onderwerpen met een lager zoekvolume, maar hogere conversie, omdat ze een specifiekere zoekintentie weerspiegelen. Hoewel ik verwacht dat AI hier ook snel steeds beter in wordt, zullen de "algemenere vragen" vaak beter bediend worden door AI.

Conclusie: De toekomst van zoeken en marketing

Naarmate AI blijft evolueren, zullen bedrijven hun marketingstrategieën moeten aanpassen. Door je te richten op het opbouwen van je eigen publiek, outbound marketing te gebruiken en je klantrelaties te beheren, kunnen bedrijven blijven floreren in een wereld waarin AI het zoeken domineert.