AI & SEO: Hand in hand, kameraden.

3 maanden geleden

Technisch

AI

SEO

Het gebruik van AI voor je SEO-taken.

SEO, ofwel zoekmachineoptimalisatie. Dat ervoor zorgt dat je website onderwerpen beter gevonden worden door Googleaars, Bingers en Yahooïden.

Als maker van een website, bedrijfseigenaar of ondernemer is het schrijven van SEO-teksten is als het bakken van een cake waar Google dol op is.

Het vereist het juiste mengsel van ingrediënten (keywords) en technieken (SEO-principes) om ervoor te zorgen dat je tekst niet alleen door zoekmachines wordt opgepikt, maar ook nog eens smakelijk is voor lezers.

Dit houdt in dat je relevante keywords op natuurlijke wijze integreert, zorgt voor een logische structuur met koppen en subkoppen, en waardevolle inhoud biedt die antwoord geeft op de vragen van je doelgroep.

AI, of kunstmatige intelligentie, is als een virtuele tovenaar die de kracht van computers gebruikt om taken uit te voeren die normaal menselijke intelligentie vereisen.

Beide onderwerpen die als concept simpel zijn, maar toch zeer uitgebreid zijn in de details. Wat betekent AI binnen SEO nu precies? hoe werkt het? Hoe is de integratie met AI het SEO-landschap aan het veranderen?

Hoe kan AI helpen bij het maken van SEO-vriendelijke content op je website?

Het creëren van waardevolle en relevante content is een belangrijk onderdeel van SEO. Met behulp van AI kun je dit proces efficiënter en effectiever maken. Een populaire toepassing van AI bij het maken van content is het genereren van automatische tekst.

Met AI-aangedreven tekstgeneratoren kun je in een handomdraai unieke en geoptimaliseerde content creëren. Deze tekstgeneratoren maken gebruik van machine learning-algoritmen die zijn getraind op grote hoeveelheden tekst. Ze kunnen het schrijven van content versnellen door automatisch suggesties te doen en concepten aan te reiken.

Zijn er nog andere AI-toepassingen binnen de SEO Taken lijst?

  • SEO Content Creatie met AI: Behalve het genereren van text, kunnen AI-tools helpen bij het genereren van andere unieke en relevante content die zowel lezers als zoekmachines aanspreekt. Denk hierbij aan afbeeldingen, maar ook tabellen, grafieken, illustraties, audio en video.

    Gegenereerd met AI: AI en SEO Afbeelding gemaakt door AI van openai.com. Mijn vraag was: "Genereer een plaatje dat zoekmachine optimalisatie en artificiële Intelligentie voorstelt"

  • AI keywords of zoektermen analyse voor toekomstige onderwerpen: Traditioneel gezien vereist het analyseren van keywords, ofwel zoekwoorden, veel handmatig werk. Je moet zoekwoordonderzoek doen, concurrenten analyseren en de prestaties van je eigen zoekwoorden bijhouden. Met AI-gebaseerde analysetools kun je dit proces automatiseren en waardevolle inzichten verkrijgen. AI kan keywords suggereren, die beter of vaker gevonden zullen worden. Steeds meer online SEO-tools van bijvoorbeeld GoTrends en AhRefs hebben inmiddels abonnementen met AI integratie.
  • AI-zoektermen analyse voor bestaande onderwerpen: Bovendien kunnen AI-aangedreven tekstgeneratoren helpen bij het identificeren van relevante zoekwoorden en het optimaliseren van je bestaande content voor zoekmachines. Ze analyseren de inhoud van je website en bieden suggesties voor het toevoegen van zoekwoorden en het verbeteren van de leesbaarheid.
  • Website-architectuur onderzoek: AI kan ook worden ingezet voor het optimaliseren van je website-architectuur. Het zal dan de structuur van je website analyseren en suggesties doen voor het verbeteren van bijvoorbeeld de interne linkstructuur en de gebruikerservaring. Dit kan bijdragen aan een betere indexering en hogere rankings in zoekmachines.
  • Bezoekgedrag analyse: AI kan bezoekersgedrag analyseren en gepersonaliseerde content aanbieden, wat de gebruikerservaring verbetert en de SEO-ranking kan verhogen.
  • Chatbots: Chatbots maken gebruik van natuurlijke taalverwerkingstechnologie om interactie te hebben met websitebezoekers. Ze kunnen vragen beantwoorden, ondersteuning bieden en waardevolle SEO-informatie verzamelen. Door het inzetten van chatbots kun je kosteneffectief de gebruikerservaring verbeteren en de betrokkenheid van bezoekers vergroten.

SEO-taken met AI.

Zijn er praktische en ethische aspecten van AI gebruik binnen SEO?

Een SEO-specialist zal wellicht samen met content makers als een persoonlijke trainer voor je website zijn. Ze beoordelen de huidige conditie en houden de voortgang bij. Hun taken omvatten het onderzoeken van keywords, het optimaliseren van website-inhoud en -structuur, het verbeteren van de gebruikerservaring, en het bouwen van links naar je website vanaf andere sites.

AI gegenereerde content is een stuk sneller en vaak vollediger gemaakt. Maar ze is niet persé waar. Het kan (en zal) in verschillende situaties soms onvolledig, irrelevant of onjuist zijn. We moet daarom altijd waakzaam blijven met AI gegenereerde content en uitkomsten. Persoonlijk zal je altijd moeten controleren op onwaarheden. Soms komt het voor dat er praktische of ethische aanpassingen nodig zijn.

Conclusie van het werken met AI binnen SEO.

Het gebruik van AI binnen de SEO-wereld biedt veel mogelijkheden om je website beter vindbaar te maken. Met AI-aangedreven tekstgeneratoren inclusief een persoonlijke nacontrole kun je gemakkelijk en sneller waardevolle content creëren. AI-gebaseerde analysetools kunnen je helpen bij het analyseren van zoekwoordprestaties. Daarnaast kunnen AI-toepassingen zoals het optimaliseren van je website-architectuur en chatbot implementatie bijdragen aan een betere gebruikerservaring en hogere rankings in zoekmachines.

Als maker van een website, bedrijfseigenaar of ondernemer is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van AI en SEO. Door deze technologieën slim in te zetten, kun je je concurrentie voorblijven en je online aanwezigheid versterken.

Door Guido

Eigenaar Diafragmaat